Doorslaapproblemen

Doorslaapproblemen

Doorslaapproblemen zijn problemen die in de nacht voorkomen. Veel mensen draaien in hun slaap, worden vaak wakker, moeten dan nog eens naar het toilet en ga zo maar door. Dit zorgt ervoor dat deze mensen niet goed doorslapen en daardoor overdag moe zijn. Ze hebben moeite met het maken van een lange nacht en ervaren daardoor geen echte rust. Soms heb je het zelf niet eens door. Je kunt dan bijvoorbeeld een slaap app eens jouw slaap op laten nemen. Dan zul je zien hoe jouw slaapritme eruit ziet en of jij last hebt van doorslaapproblemen. Hieronder wordt er precies uitgelegd wat deze doorslaapproblemen dan precies zijn en wat je hiertegen kunt doen.

Oorzaken doorslaapproblemen

Oorzaken van doorslaapproblemen liggen vaak niet bij jezelf. Het is heel normaal dat je twee tot drie keer wakker wordt per nacht. De vraag is vervolgens wat je doet met dit wakkere moment. Ga je gelijk weer slapen of ga je piekeren? Wanneer je gaat piekeren en jezelf gaat afvragen waarom je nou niet goed kan slapen, helpt dit averechts. Op dat moment kan je ook echt niet meer slapen. Wanneer je vaker dan normaal wakker wordt ’s nachts kan dit liggen aan je emoties. Het kan zijn dat je een nachtmerrie hebt gehad en deze enge droom niet meer uit je hoofd krijgt. Daarnaast kan het ook zijn dat je het te warm hebt en daardoor zwetend in bed ligt. Tot slot kun je last hebben van pijn of ziek zijn. Dat bevordert natuurlijk het doorslapen ook niet echt.

Doorslaapproblemen oplossen

Heb je last van slecht doorslapen? Kleine aanpassingen in je dagelijkse ritme kan dit doorslapen verbeteren. Zo is het handig om jezelf ontspanning te gunnen. Neem pauzes op een dag en benut deze pauzes ook goed door veel te bewegen en even niet naar een computerscherm te kijken. Daarnaast helpt het om ook niet na te denken over je slaap. Bedenk dat het wakker worden geen probleem is, iedereen heeft hier weleens last van. Leer te ontspannen, bespreek je angsten met een psycholoog, waardoor je hier ’s nachts niet meer over na hoeft te denken.

Doorslaapproblemen volwassenen

Behalve dagelijkse dingen aanpassen, kun je ook in gesprek gaan met een slaapoefentherapeut bij jou in de buurt. Aan deze therapeut kun je precies uitleggen wat het probleem is en wat je al hebt geprobeerd. Deze therapeut zal de oplossingen bieden die voor jou relevant zijn. Een aantal dingen die je kunt doen om beter door te slapen zijn: zoek contact met anderen en kom van die bank af. Je kunt namelijk ook slecht doorslapen omdat je vaak zwetend wakker wordt. Dit kan komen door te weinig lichaamsbeweging en een passieve levensstijl. Heb je geen werk of weinig sociaal contact? Zoek het dan zelf op! Ga vrijwilligerswerk doen of maak eens een praatje met de buren. Tot slot kun je je ook inschrijven voor een wandelclub of fietsclub. Dit is misschien een grote stap maar zorgt voor een stukje ontspanning en beweging. Daardoor zal jij een betere nachtrust gaan hebben.

Doorslaapproblemen kinderen

Kinderen kunnen zonder aanwijsbare reden last hebben van doorslaapproblemen, maar ook niet goed door kunnen slapen omdat ze stressvolle gebeurtenissen aan het verwerken zijn. Misschien ondergaat het kind wel een periode van veranderingen. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe relatie of is er iets anders gebeurt thuis waar het kind last van kan hebben? Misschien uit het kind zich emotioneel niet, maar dat een stressvolle gebeurtenis impact heeft, zie je dan wel terug wanneer het kind ’s nachts niet in slaap komt.