Slaaptips

Ieder mens heeft weleens moeite met in slaap komen. Bij de één gebeurt het een enkele keer per maand terwijl het bij de ander een probleem is dat vaak terugkomt tijdens een stressvolle periode. Wanneer het slaapgebrek serieus wordt, kan dit zelfs leiden tot slapeloosheid. Dit wil je natuurlijk niet. Om te zorgen dat jij met een gerust hart ’s avonds naar je bed kunt gaan en echt kunt uitrusten, hebben wij een aantal algemene tips opgesteld. Probeer deze tips uit en hopelijk werken deze tips en heb je veel minder last bij het in slaap komen.

Slaaptips tegen piekeren

Eén van de redenen waarom we vaak wakker liggen ’s nachts en niet in slaap komen, is omdat we piekeren. Er is stress op het werk, in de familie of op school. Mensen kunnen misschien wel honderd keer tegen je zeggen dat je rustig moet worden en dat het allemaal wel goed komt, toch blijf je ‘nachts aan allemaal dingen denken die je brein onrustig maken. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het piekeren tegen te gaan:

1. Jouw overwinningen

Schrijf in een dagboek de momenten waar jij dankbaar voor bent. Misschien heb je wel een diploma gehaald, een overwinning op werk gehad, of een overwinning in de liefde. Schrijf op wanneer jij trots was op jezelf en dankbaar voor iedereen die op jouw pad kwam. Deze overwinningen geven je een positief gevoel waardoor je rustig wordt en het gevoel gaat krijgen dat het dus allemaal goed komt. Het is namelijk eerder ook altijd goed gekomen.

2. Slaaphygiëne en gewoonte

Als je piekert en daardoor slecht slaapt, is het belangrijk dat je daar niet je slaappatroon op aan past. Probeer alsnog op tijd naar bed te gaan en voldoende uren echt in je bed te liggen. Daarnaast kan het fijn zijn om in een schoon bed te liggen. Daardoor voel je je fijner waardoor je soms ook meer zin hebt om in je bed te kruipen.

Slaaptips bij warm weer

Een andere reden wanneer we vaak wakker liggen, is wanneer het zonnetje weer schijnt en helemaal wanneer de temperaturen hoog oplopen in de hete zomermaanden. Veel mensen slapen beter wanneer de slaapkamer koel is. Maar wat doe je dan om de hitte tegen te gaan en om toch in slaap te kunnen komen?

1. Zorg voor verkoeling

Je kunt zelf voor verkoeling zorgen door bijvoorbeeld je lakens even een minuutje in de vriezer doen. Op deze manier zijn ze wat koeler wanneer je ze naar bed gaat. Daarnaast kun je ook een lauwwarme douche nemen voordat je gaat slapen. Hierdoor koel je je een beetje af maar hoeft je lichaam zich ook niet op te warmen omdat het een niet een hele koude douche is.

2. Katoen

Wanneer het warm weer is, is het daarnaast slim om katoenen kleding aan te trekken en te liggen onder katoenen beddengoed. Katoen zorgt ervoor dat je koel blijft en het neemt zweet op. Dus niet zo min mogelijk kleren aan doen tijdens de hitte, maar toch net een dun katoenen laagje aantrekken.

Wil je nog meer tips voor andere slaapproblemen? Bekijk dan nog meer tips voor bijvoorbeeld slaapproblemen bij stress of slaapproblemen bij zwangerschap.