Slaapproblemen volwassenen

Wat kunt u beter niet doen voor het slapen gaan? Alles wat de spanning verhoogt voor het slapen gaan en het lichaam in de ‘spanningsstand’ brengt, zorgt voor een langere inslaaptijd. Hier volgen enkele bezigheden die u beter niet kunt doen vlak voor het slapen gaan.

Welke slaapproblemen hebben volwassenen?

Werken tot ’s avonds laat is onverstandig. Als het toch moet, wees dan niet verbaasd wanneer de slaap niet onmiddellijk volgt en ga niet allerlei dwaze dingen ondernemen in de hoop dat er toch een gemakkelijke oplossing is voor het slapen gaan.

Kijken naar spannende televisiefilms ’s avonds laat is ook niet bevorderlijk voor het slapen gaan. Zorg daarom ook dat de televisie niet in de slaapkamer staat, zodat er na het kijken nog enige tijd verloopt waarin u met iets anders bezig bent voor u in bed stapt.

Discussies en ruzies tot ’s avonds laat zullen het slapen er niet rustiger op maken. Komen dergelijke twistgesprekken in een relatie regelmatig voor, raadpleeg dan eens iemand die kan helpen bij het verbeteren van die relatie. Wanneer u de ruzietjes zelf wilt oplossen, is het goed alles uit te praten voor het slapen gaan.

Wat te doen tegen slaapproblemen volwassenen?

Drink geen cafeïne bevattende dranken. Van cafeïne is bekend dat ze van invloed is op de slaap. Wie eraan gewend is, heeft er minder last van, maar voor iemand die zelden koffie drinkt, maakt het wel degelijk uit. Oudere mensen kunnen er veel last van hebben, zonder dat ze dat altijd in de gaten hebben. Toen ze jong waren, konden ze best een paar kopjes koffie op een avond verdragen, en ze zijn er niet achter dat het op latere leeftijd onverstandig geworden is die koffie nog steeds te drinken. Koffie, thee en cola bevatten cafeïne. Ook zijn er enkele pijnstillers waaronder Finimal en Paracof, waarin deze stof verwerkt is.

Drink niet te veel alcohol. Een enkel glaasje is slaapverwekkend en twee kan eventueel ook nog. Grotere hoeveelheden zorgen echter voor het onderdrukken van de REM-slaap. U slaapt onrustig, snurkt en wordt vaak wakker.

Zorg ervoor dat het niet te warm is in huis. Het is gemakkelijker om in een koude kamer in te slapen dan in een warme. Zorg wel dat de voeten lekker warm zijn voor het slapen gaan.

Draag geen knellende kleding voor het slapen gaan. Die kan namelijk gaan irriteren.

Dutjes overdag kunnen geen kwaad, maar sta dan niet vreemd te kijken wanneer u’s avonds wat minder slaap nodig heeft en dan dus minder slaapt. Zoiets kun je beter geen slapeloosheid noemen, maar gespreide slaapbehoefte. Wie erg vastzit aan het idee dat je ’s nachts slaapt en overdag wakker bent, zal de middagdutjes moeten opgeven. Wie het niet uitmaakt, slaapt ’s nachts wat minder en kan dan een mooi boek lezen of een gedicht schrijven.

Wie niet gewend is om ’s avonds laat nog te eten, kan dat beter achterwege laten, maar het kan verder weinig kwaad voor het slapen gaan.